Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

8’inci Avrasya Yükseköğretim Zirvesi 72 ülkenin katılımıyla başladı

Avrasya Üniversiteler Birliği’nin ((Eurasian Higher Education Union – EURAS) bu yıl 8’incisini düzenlediği ‘Avrasya Yükseköğretim Zirvesi’nin açılışı (Eurasian Higher Education Summit – EURIE)  İstanbul’da gerçekleştirildi. Zirveye; Almanya, Amerika, İngiltere başta olmak üzere toplam 72 ülkeden alanında uzman akademisyenler katıldı. Zirvenin açılışına deprem bölgelerinden video konferansıyla; Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ticaret Bakanı Mehmet Muş ve Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet M. Kasapoğlu ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu katıldı.

ABONE OL
İSTANBUL, (DHA) - 

 

Avrasya Üniversiteler Birliği'nin 8’incisini düzenlediği ‘Avrasya Yükseköğretim Zirvesi’nin açılışı Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde gerçekleşti. 1-3 Mart 2023 tarihlerinde sürecek olan zirvede farklı konu başlığı altında 54 panel gerçekleştirilecek. 154 konuşmacı ve 72 ülkeden 230 kurum ile dünyanın seçkin üniversiteleri, akademisyenleri, yükseköğretim sektörünün önde gelen temsilcileri ve uluslararası öğrenci temin acenteleri ağırlanıyor. 

VARANK: ÜNİVERSİTE SAYISINI 206’YA ÇIKARDIK

Video konferansla zirveye katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Alanında dünyanın en geniş katılımlı birliklerinden olan Avrasya Üniversiteler Birliği öncülüğünde düzenlenen bu etkinliğin, üye ülkelerin yükseköğretim sistemlerinde kaliteyi daha ileriye taşıması ve verimli iş birliklerine vesile olmasını temenni ediyorum. Bilginin ve teknolojinin üretildiği nitelikli insan kaynağının yetiştiği üniversiteler, ülkelerin kalkınmasında önemli. Bu bilinçle biz de Türkiye Cumhuriyeti olarak son 20 yılda üniversitelerimizin gelişimini hızlandıracak önemli atılımlar yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Bu noktadaki en temel önceliğimiz eğitimde fırsat eşitliğini temin etmek oldu. Bir yandan ülkemizdeki üniversite ve akademisyen sayısını arttırırken diğer yandan öğrencilerimizin ekonomik ve sosyal imkanları genişlettik. Böylece isteyen her gencimizin yükseköğretime erişmesini sağlıyoruz. 2012 yılında belirli şehirlerimizde toplanmış yalnızca 76 üniversitemiz vardı. Bugün üniversiteleri ülkemizin tamamına yayarak sayılarını 206’ya çıkardık” açıklamasını yaptı.

MUŞ: ULUSLARARASI HİZMET TİCARETİNİ DAHA İYİ NOKTALARA TAŞIMAK İÇİN ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜYORUZ

Ticaret Bakanı Mehmet Muş ise konuşmasında, “Kendine özgü bir dinamiğe sahip ve eğitim sektörünü de içinde barındıran hizmet sektörleri, mal sektörünün de tamamlayıcısı olması yönüyle tüm dünyada önemle ele alınmaktadır. Her geçen gün farklılaşan üretim ve tüketim modelleri teknolojik yenilikler, yeni iş yapma biçimleri ve ülkelerin bu alanda uyguladıkları politikalar dünya hizmet ticaretine yön vermeye devam etmektedir. Bu ve değişim yakından takip edip bir parçası olmak sektördeki başarılarımızın sürdürülebilirliği açısından son derece önemlidir. 2010 yılından günümüze bakıldığında yıl bazında mal ticaretinde daha hızlı bir seyirde büyüyen Dünya Hizmet Ticareti 6 trilyon dolarlık bir büyüklüğe ulaşmıştır. Türkiye, hizmet sektörlerindeki deneyimi, genç iş gücü ve hizmet sunumu kalitesiyle bu alanda dünyada öne çıkan ülkeler arasındadır. Ticaret Bakanlığı olarak uluslararası hizmet ticaretini daha ileri noktalara taşımak için pek çok çalışma yürütüyoruz” dedi.

KASAPOĞLU: BİLİMİN DAHA ÇOK ÜRETİLMESİ LAZIM

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet M. Kasapoğlu ise şu ifadeleri kullandı:

“Öncelikle art arda yaşadığımız deprem felaketlerinde hayatını kaybeden bütün vatandaşlarımıza bir kez daha Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifa diliyorum. Yaşadığımız acıyı elbette unutmayacağız. Ama yaralarımızı sarmak için bir olacağız ve hep birlikte ortak mücadeleye devam edeceğiz. Gözümüzün bebeği ve bu toprakların olan kadim şehirlerimizi yeniden hep birlikte ayağa kaldıracağız. Eğitimde, kültürde, sanatta, sporda, sanayide, teknolojide her alanda adımlar atmaya, yol almaya devam edeceğiz. Spor Bakanlığı olarak bugüne kadar ülkemizin güçlü yürüyüşüne, nasıl destek verdiysek bu süreçte daha üstün bir çabayla çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bugün 8’incisi gerçekleşen bu kıymetli organizasyon inanıyorum ki her yıl olduğu gibi bu yıl da çok değerli. Buradaki kazanımlara değerli paylaşımlara bugün, insanlığın çok ihtiyacı olduğuna inanıyoruz. Bilimin bilginin daha çok üretilmesi ve paylaşılması lazım.”

ÇAVUŞOĞLU: ULUSLARARASI TOPLUMUN SERGİLEDİĞİ DAYANIŞMA MORAL VERİYOR

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise “Avrasya'nın en büyük eğitim zirvesi olan bu anlamlı etkinlik artık gelenekseldir. Başta Doç. Doktor Mustafa Aydın olmak üzere emeği geçen kurum ve yetkilileri içtenlikle tebrik ediyorum. Avrasya Yükseköğretim Zirvesi bu sene deprem felaketinin etkilerini halen yaşadığımız bir döneme denk geldi. Milletçe büyük keder içindeyiz. Ancak uluslararası toplumun ülkemizde sergilediği dayanışma ve destek bizlere bu acı günlerde moral veriyor. İlk andan itibaren yardıma koşan ülkelerinize bir kez de sizlerin nezdinde kalpten teşekkür ediyorum. Bugün İstanbul'da olmanız, depremde kıymetli üyelerini kaybeden Türk akademisine de büyük bir destektir. Bundan sonra da deprem felaketinden etkilenen üniversitelerimize her türlü desteği vereceğinize eminim” şeklinde konuştu.

AYDIN: ÖNEMLİ FİKİR ALIŞVERİŞİ VE İŞ BİRLİKLERİNE VESİLE OLACAK

Açılışta konuşan Avrasya Üniversiteler Birliği Genel Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aydın, “Pandemiden sonra ilk defa yüz yüze zirveyi gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz. Bu yıl sekizincisini düzenlediğimiz ve 3 gün sürecek olan Avrasya Yükseköğretim Zirvesi'nde bir ilki de bu yıl yaşıyoruz. Akdeniz Üniversiteleri Birliği, Avrupa Üniversiteleri Birliği, Arap Üniversiteleri Birliği, Asya Pasifik Üniversiteleri Birliği, Avrasya Üniversiteleri Birliği'nin başkanları ile bir aradayız. Bu birlikteliğin uluslararası yükseköğretimde önemli fikir alışverişleri ve iş birliklerine vesile olacağına inanıyorum. Şimdiden bu çalışmanın hayırlı olmasını diliyor ve temenni ediyorum” açıklamasını yaptı. 

“DÜNYACA ÜNLÜ AKADEMİSYENLER AFET YÖNETİMİNİ MASAYA YATIRACAK”

Türkiye’nin kısa süre önce çok büyük bir felaket yaşadığını belirten Doç. Dr. Aydın, “Binlerce insanımız bu felakette hayatını kaybetti, şehit oldu. Acımız çok taze ve yaşadığımız acının tanımlanabilir bir tarifi yok. Bu felaket sonrasında bizleri destekleriyle yalnız bırakmayan pek çok ülke oldu. Bu ülkelerin mensubu dostlarımız da bugün burada aramızdalar. Onların vasıtalarıyla ülkelerine, göstermiş oldukları dostluk, duyarlılık ve destekleri için çok teşekkür ediyorum.  Şimdi birlik ve yardımlaşma zamanı diyoruz. Bu yıl, zirvemize özel düzenlenen panelde uzman akademisyenler Afet Yönetimi konusunu masaya yatıracak, değerli çalışmalar yaratacaklar. Yeniden meydana gelebilecek felaketlerde üniversitelerimizin rollerini belirlemesinde büyük katkı sağlayacağına inanıyorum” dedi. 

Doç. Dr. Aydın sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bugün dünyamız çevresel, ekonomik, sosyal, siyasi, enerji kaynakları, doğal felaketler, iklim değişikliği ve küresel boyutta finansal krizler gibi pek çok konuda büyük zorluklar ve sorunlarla karşı karşıya. Ne yazık ki ortaya çıkan bu sorunlar ülkelerin tek başlarına çözebilecekleri büyüklüğü çoktan aşmış durumda. Dünyamız bizim dünyamız ve bu sorunlar insanlığın ortak sorunlarıdır. Bu nedenle mevcut sorunlara küresel iş birlikleriyle yani hep birlikte çözüm üretmemiz kaçınılmaz.”

“ÜNİVERSİTELERİN TOPLUMA HİZMET MİSYONU VAR”

YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Haldun Göktaş ise “Kahramanmaraş merkezli depremi anmadan geçemeyeceğim. Çok ciddi bir depremle karşı karşıya kaldık. Üniversitelerin fonksiyonları arasında topluma hizmet misyonu da var. Depremin ilk gününden itibaren üniversite kampüslerinde ciddi hasarlar olmadığını gördük. Yakınları göçük altında yer alan görevlilerimiz bile üniversitelerde halka hizmet etti. Diğer ülkeler ise bize yardıma koştu. Uluslararası toplumun sıcaklığını bu depremde hissettik. Bugün bu zirvede olmaktan da mutluluk duyuyorum. Doğal afet, iklim krizi gibi konulara çözüm olmak için üniversiteler önemlidir” şeklinde konuştu.

İLK PANEL AFET YÖNETİMİNDE ÜNİVERSİTELERİN ROLÜ VE ÖNEMİ OLDU

Toplam 80 girişimci standının da yer aldığı zirvenin açılışına; Avrasya Üniversiteler Birliği Genel Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aydın, Hizmet İhracatçılar Birliği – HİB- ve Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, TİM Başkanı Mustafa Gültepe, YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Muhsin Kar, TUBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Avrupa Üniversiteler Birliği Başkanı Micheal Murphy, Arap Üniversiteler Birliği Genel Sekreteri Amr Ezzat Salama, Asya Pasifik Üniversiteler Birliği Başkanı Sabur Khan, YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Haldun Göktaş’ın katılımıyla gerçekleşti. İlk panel ise ‘Afet Yönetiminde Üniversitelerin Rolü ve Önemi’ oldu. Dünyanın dört bir yanından gelen uzman akademisyenler, afet yönetimini tartıştı.

 

 

 

Diğer Haberler

  1. Mektebim Koleji Tokat Kampüsü’nün lansmanı gerçekleştirildi
  2. Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Mesleği Kariyer Basamakları Yönetmeliği', Resmi Gazete'de
  3. TEDÜ, Türkiye'nin ‘İlk Akredite Sürdürülebilirlik Raporlaması Eğitim Kuruluşları’ndan biri oldu
  4. BtcTurk Hisse’den kadın liderlerin yetişmesini amaçlayan projeye destek
  5. Arnavutköy Belediyesi’nden 3 bin üniversite öğrencisine yıllık 10 bin TL burs
  6. Bakan Tekin: OECD ve UNESCO bünyesinde MEB'in temsilciliği oluşturuldu
  7. İş Bankası’ndan üniversite sınavında üstün başarı gösteren öğrencilere ödül
  8. YÖK: Doktoralı mezun sayısı yüzde 20 arttı
  9. Akıngüç Ödülleri, düzenlenen törenle sahiplerini buldu
  10. YÖK: Yeni açılan yapay zeka temelli bölümler yoğun ilgi gördü

© Copyright 2024

DHA