Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

BM Güvenlik Konseyinin yeni geçici üyeleri seçildi

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) 2025-2026 döneminde geçici üye olarak görev yapmak için Somali, Pakistan, Panama, Yunanistan ve Danimarka seçildi. Geçici üyelik yapacak ülkeler Ekvador, Japonya, Malta, Mozambik ve İsviçre'nin yerine seçildi.

ABONE OL
BM Güvenlik Konseyinin yeni geçici üyeleri seçildi
Şara Zehra ÖZBEY, (DHA) –

 

Danimarka, Yunanistan, Panama, Pakistan ve Somali 2025-2026 dönemi için BM Güvenlik Konseyi’nde dün yapılan seçimle geçici üyeliğine seçildi. Somali 179, Pakistan 182, Panama 183, Yunanistan 182 ve Danimarka ise 184 oy ile oyların üçte ikisini alma kriterini yerine getirerek Ekvador, Japonya, Malta, Mozambik ve İsviçre'nin yerine seçildi. Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell karar ile ilgili olarak, "Küresel barış ve güvenliği teşvik etmek, BM Şartı ve uluslararası hukuku korumak ve sürdürülebilir kalkınmayı ilerletmek için sizinle yakın bir işbirliği yapmayı dört gözle bekliyoruz" dedi.

Yeni seçilen üye ülkelerin 1 Ocak 2025 tarihi itibariyle göreve başlayacağı ifade edildi. BMGK’nın ABD, Fransa, Çin, Rusya ve İngiltere’den oluşan 5 daimi üyesi ile 10 seçilen üye ülke olmak üzere toplamda 15 üyesi bulunmaktadır.

ZELENSKİ’DEN TEBRİK MESAJI

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ise, “Danimarka, Yunanistan, Panama, Pakistan ve Somali'yi 2025-2026 için BM Güvenlik Konseyi'nin daimi olmayan üyeleri olarak seçildikleri için tebrik ederiz. Kendilerine başarılı ve etkili bir görev süresi diliyorum. Uluslararası barış ve güvenliğin daha önce hiç olmadığı kadar sınandığı bu zor zamanlarda, BM Şartı'nın amaç ve ilkelerinin yeniden tesis edilmesi ve desteklenmesinde birlik kritik öneme sahiptir. BM Şartı'nın tam gücünü yeniden tesis etmek ve uluslararası hukuka saygıyı yeniden tesis etmek için birlikte çalışmayı sabırsızlıkla bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler

  1. Emine Erdoğan, 'Uluslararası Sıfır Atık Günü Özel Etkinliği’nde konuştu
  2. Güney Kore’deki orman yangınları kontrol altına alındı
  3. Bangkok'ta depremlerin ardından OHAL ilan edildi
  4. Yahudiye Çölü'nde 2 bin yıllık piramit bulundu
  5. Lazzarini: Gazze'ye üç haftadan uzun bir süredir insani yardım girmedi
  6. Avustralya Başbakanı Albenese'den 3 Mayıs'ta seçim çağrısı
  7. Myanmar'da cami çöktü: 10 ölü
  8. Emine Erdoğan, New York'ta BM Genel Sekreteri Guterres ile görüştü
  9. Çin ve Fransa dışişleri bakanları bir araya geldi
  10. Bangkok'ta 30 katlı bina çöktü: 1 ölü, 43 kayıp

© Copyright 2025

DHA