Geri Dön
Gündem İzmir'de nikahta 'dua' tartışmasında müfettiş görevlendirildi

İzmir'de nikahta 'dua' tartışmasında müfettiş görevlendirildi

İzmir'in Karşıyaka ilçesinde, nikaha katılan kişinin tören öncesi dua etmek istemesinin nikah memuru tarafından engellenmesiyle ilgili İçişleri Bakanlığı tarafından mülkiye müfettişi görevlendirildi.

Karşıyaka Belediyesi Zübeyde Hanım Nikah Sarayı'nda tören düzenlendi. Nikah töreni öncesi bir kişi, mikrofonu eline alarak dua etmek istedi. Bu sırada nikah memuru, "Beyefendi, burası bir resmi daire. Burada mikrofona izin vermiyoruz, resmi nikah kıyıyoruz. Evde yapabilirsiniz" diyerek, engelledi. Mikrofon elinden alınan hoca, yine de duasını etti. Sosyal medyada paylaşılan görüntü tartışma yarattı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, o anların görüntüsünü sosyal medya hesabından "Resmi dairede dua olmaz' diyenler, seçim sürecinde 'İşimiz gücümüz Türkiye' diyerek vatandaşlardan oy istemişti. Keşke bu toprakların değerlerini öğrenerek yola çıksaydınız. Zira bu memleketin her bir karışında insanımız özgürce dualarını edebilir" ifadeleriyle paylaştı.

İçişleri Bakanlığı tartışmalara neden olan konu ile ilgili harekete geçti. Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "İzmir Karşıyaka Belediyesi'ne ait Zübeyde Hanım Nikah Salonu’nda gerçekleşen nikah töreninde dua edilmesinin engellenmesiyle ilgili olarak Mülkiye Müfettişi görevlendirilmiştir. Konuyla ilgili gelişmeler kamuoyu ile paylaşılacaktır" denildi.



KARŞIYAKA'DAN BU KARA LEKEYİ SİLİN İSTİYORUM'

Karşıyaka Belediyesi Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı'nın gündem dışı bölümünde Karşıyaka Nikah Sarayı'ndaki bir nikahta bir kişinin dua okumak istemesine nikah memurunun mikrofonu alarak engel olması konuşuldu. Karşıyaka Belediye Başkanı Behice Yıldız Ünsal başkanlığındaki toplantıda söz alan AK Parti’li Karşıyaka Belediye Meclis Üyesi Adem Öztürk, "Geçenlerde Karşıyaka Nikah Sarayı'nda nikah merasimi öncesinde dua etmek için kürsüye gelen kişinin elinden mikrofonu aldılar. Orada dua etmesi engellendi" dedi.

"Duayla ilgili, İslamiyet'le ilgili, Müslümanlıkla ilgili bir problem mi var" diye soran Öztürk, şöyle devam etti:

"Türk, ırk, adet geleneklerinde duanın önemi, yeri, hassasiyetini sizlere anlatmama gerek yok. Ama biz hep işimizde, adım attığımız her yerde birbirimizi selamladığımızda, birbirimizi uğurladığımızda, oturduğumuzda, kalktığımızda, ağzımızdan, dilimizden düşürmediğimiz dua size ne gibi bir rahatsızlık verdi? Bu yapılan duanın eğer başka bir dinde ne bileyim Hristiyanlıkta, Musevilikte yapılan bir nikah merasiminde birisi yine kendi dini, kendi adetince dua yapmış olsa ona da müdahale mi edecektiniz? Hakikaten bunların benim Karşıyaka’mda yaşaması beni çok çok üzmekte. Başkanım siz de eğer aynı düşünce ve hassasiyetler sahipsiniz, hakikaten üzülürüm. Ama eğer böyle de düşünmüyorsanız, sizden ricamız, orada ilgililer hakkında ne yapılması gerekiyorsa bir an önce yapın ve Karşıyaka'dan bu kara lekeyi silin istiyorum."

'OLAYI İLETİŞİM KAZASI OLARAK DEĞERLENDİRİYORUM'

Söz hakkı alan Öztürk'ün sorunu yanıtlayan Karşıyaka Belediye Başkanı Behice Yıldız Ünsal, "Medeni Kanun'un yetkisiyle resmi nikahı kıyılır. 2017 yılından beri müftülüklerde de bu işlem yapılıyor. Müftülüklerde de diğer kurumlarımız gibi sağlık raporlarını alıyor, nikah kıyılıyor. Nikahtan sonra dua etmek isteyen de olabiliyor. Karşıyaka Nikah Sarayı'ndaki mesele izinsiz söz alınması olmuş. Keşke bu dua ile ilgili önceden idareye bilgi verilseydi. Bir iletişim kazası olarak değerlendiriyorum. Ama kalkıp Müslümanlık kurallarını sadece duaya bağlarsanız da olmaz. Elhamdülillah burada herkes Müslüman. Müslümanlık bir tek dua etmekle olmuyor. Hiçbirimiz hak yemiyoruz, israf yapmıyoruz, diğer kulları küçümsemiyoruz. Bunlar da Müslümanlığın değerleridir. Ama konu zaten yargıya taşındı. Biz de bu işin takipçisi olacağız. Bu konunun daha fazla konuşulmasına gerek yok" dedi.